Sök på orebrosquaredancers.se

En berättelse om Squaredance


”Squaredance är det roligaste som finns! Varför gjorde jag inte som min syster sa och började 20 år tidigare?” – citat från en av våra äldsta och mest hängivna klubbmedlemmar.
Hade han börjat i slutet på 1970-talet hade han varit med om hur Squaredansen spreds över Sverige tack vare paret Inger och Gösta Toreld. De hade varit några år i Saudi Arabien tillsammans med andra Ericsson-anställda. De bodde ganska isolerat där tillsammans med andra svenskar. Där kom de på idén att träna denna amerikanska dans. När svenskarna återvände till sina olika Ericsson-arbetsplatser, som på den tiden fanns i snart sagt varje län i Sverige, startade de klubbar på hemmaplan. Paret Toreld sa upp sig, köpte Bödabadens Värdshus på Öland och etablerade en kursgård som i ca 30 år var Squaredansens centrum i norra Europa.
Squaredance är en amerikansk folkdans med rötter i flera europeiska danser, speciellt från Irland, Frankrike och Tyskland. Det speciella med Squadance, jämfört med andra folkdanser, är att den består av många olika turer ”calls” som dansarna har lärt sig men som dansarna inte vet i vilken ordning de kommer. Det är en ”Caller” som ropar ut callen en efter en och dansarna vet då vilken nästa rörelse skall vara. Dansarna är grupper om åtta personer som dansar tillsammans. Namnet ”Squaredance lär komma av att man dansarde på torg, men det kan också komma av att de åtta personerna som dansar i en ”square” ställer upp sig som fyra par i en fyrkant.

Familjesquare på 80-talet

”Squaredance-språket” är engelska, vilket kan avskräcka om man tycker att man inte kan prata engelska. Men namnen på callen är i regel två eller tre enkla ord som man lär sig som vilka termer som helst t ex ”Swing thru”, ”Grand square”. Fördelen med de engelska namnen på callen är att dansen blir internationell så alla squaredansare i hela världen använder samma språk och kan dansa med varandra.
Musiken man dansar till väljer callern. Det kan vara vilken musikstil som helst. Det finns en föreställning om att squaredance bara dansas till countrymusik, men så är det inte. Klädstilen finns också en föreställning om att man bara är klädd som på bilden. Numera är klädstilen också ”vanliga kläder”, speciellt på träning. På stora danstillställningar gillar förstås många att klä upp sig i Squaredancekläder. Callern har utrustning som kan modifiera hastigheten i dansen en del, men snart nog får dansarna upp farten och då blir det riktigt roligt.
Örebro Squaredancers startade sin verksamhet på det gyllene 80-talet. Klubben var inte den enda i Örebro län, det fanns och finns fortfarande klubbar i Arboga, Lindesberg och Degerfors. Det startar även nya klubbar t ex klubben ”Violen” i Flen. Vi har många duktiga caller i Sverige och flera från Örebro och som fortfarande är verksamma i vår klubb. Örebroklubben arrangerar två årliga festivaler som dels har ”satt Örebro på kartan” dels har dragit in pengar till vår verksamhet. Påskfestivalen och Country Jamborée i slutet på september. Svenska Squaredanceförbundet har varje år ”Convention” – årsmöten med tre dagars dans. Örebro ordnade Convention 1992 , med ca 2000 deltagare, och 2019 med ca 800 deltagare. Efter det har pandemin satt stopp för både 2020 och 2021 år Convention. Trots att klubben har en fin egen klubblokal på Aspholmen, har vi inte kunnat dansa sedan mars 2020 frånsett några kurskvällar som vi startade i höstas men snart fick avbryta.

Vår nyrenoverade men fortfarande tomma klubblokal.

Vår nyrenoverade men fortfarande tomma klubblokal.
Nu då vi börjar ”se ljuset i tunneln” hoppas vi på att många liksom vi själva är sugna på att träffa andra människor, röra på sig och göra något roligt som också är omväxlande och utmanande. Så snart det blir möjligt kommer vi att arrangera kurser för nybörjare. Kurserna består av utlärning av ett antal call per gång med dansträning men också fikapaus då vi lär känna varandra.
Squaredance var en pardans från första början men numera har den utvecklats till att inte förutsätta ”jämna par”. Så snart det finns åtta personer kan vi ställa upp och dansa med varandra. Det finns visserligen call som t ex ”ladies trade” där damerna skal byta plats med varandra. Men om en man dansar på en ”damposition” skall han ha ett band som markerar att han dansar på den positionen och då vet alla i squaren vilka som skall byta plats. Samma sak om en kvinna dansar på en ”herrposition”. Det gör att personer som är singlar kan börja dansa tillsammans med alla andra

Squaredance-vecka i Åmål

Squaredance är förhållandevis ”lågbudgetverksamhet” dvs vi försöker hålla medlemsavgifter och dansavgifter så låga att det skall vara öppet för alla, även i detta avseende. Självklart är klubben, som är en ideell förening, religiöst och politiskt obunden. Man kan notera att den verkar vara ”socialt” obunden också dvs blandad vad gäller åldrar och yrken. I USA finns det ”gayklubbar” men det finns inte i Sverige. Här dansar alla tillsammans med alla. Men det är i bästa fall typiskt för all föreningsverksamhet i Sverige.
I klubbens stadgar finns syftet med vår verksamhet vilket är:
ÖREBRO SQUAREDANCERS, stiftad den 12 januari 1983, är en ideell förening som har till uppgift att bereda dess medlemmar tillfälle till utövande av och förkovran i Squaredance samt att verka för dansens utbredning eller annan för medlemmarna förenlig verksamhet.
Föreningen ska dessutom stimulera till gott kamratskap och skapa förståelse mellan människor i olika åldrar och från olika nationer. Föreningen, som är partipolitiskt obunden, har sin hemort i Örebro.
Det goda kamratskapet som uppstår mellan dansare blir ofta en livslång vänskap. På födelsedagar och andra familjefester kan man notera så många squaredansare som räknas in i den närmaste vänkretsen.
Dansens utbredning är något vi nu känner att vi skall ta itu med efter pandemin då allt har legat nere. Nu hoppas vi på att alla längtar efter att träffas och göra saker tillsammans.
På klubbens hemsida Orebrosquaredancers.se finns uppgifter om vilka aktiviteter vi har på gång, mailadresser till kontaktpersoner, karta som visar var klubblokalen finns på Aspholmen mm.
Hoppas att denna berättelse kan skapar intresse att börja dansa Squaredance. Kursprogram och tider då kurserna kan starta finns på hemsidan. Vill man bara kolla först går det bra att bara att komma upp och hälsa på då det pågår en kurs och lokalen är öppen.
VÄLKOMNA hälsar Örebro Squaredancers